Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic

Posted by

Începând cu data de 14 ianuarie 2020 Windows 7 va rămâne fără suport tehnic, conform unui comunicat oficial Microsoft.

Sistemul de operare îndrăgit și utilizat de peste 400 de milioane de utilizatori, nu va mai primi actualizări software ceea ce înseamnă că toți utilizatorii ce vor dori să folosească în continuare acest sistem vor fi expuși la amenințări informatice. „Windows 7 poate fi folosit în continuare, însă, odată ce oprim suportul, computerul va fi mult mai vulnerabil la riscuri de securitate și viruși. Sistemul de funcționare va funcționa la fel de bine ca înainte,  va rula și  va porni la fel, însă nu vei mai primi actualizări software, inclusiv actualizări de securitate” a transmis Microsoft.

Compania recomandă tuturor utilizator să achiziționeze un nou computer mai performant adaptat la specificațiile de upgrade către Windows 10, deoarece este posibil ca anumite drivere și componente din vechiul calculator să nu fie actualizate pentru noul sistem de operare. Totodată, utilizatorii vor trebui să își instaleze de la zero Windows 10, dacă noul pc va fi capabil să susțină următorul sistem de operare.

De asemenea utilizatorii de Windows 7  pot să trece și la alte platforme rivale companiei Microsoft, cum ar fi: macOS, iPadOS sau Chrome OS.

Windows 7 s-a lansat în anul 2009 și a devenit un real succes pe piața sistemelor de operare, fiind foarte apreciat de specialiști, reușind ca în primele șase luni de la lansare, Microsoft să vândă 100 de milioane de licențe.

Windows 7 va deveni din ce în ce mai vulnerabil

Odată cu expirarea licenței sistemului de operare, Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT) recomandă utilizatorilor upgrade-ul la un sistem de operare actual dar și evitarea piratării acestuia.

Utilizatorii se expun la riscuri foarte mari dacă vor continua să utilizeze Windows 7 după expirarea licențelor, întrucât lipsa securității datelor va putea atrage pierderi de date bancare, mai ales în rândul celor ce fac plăți online sau pot pierde alte informații importante.

„Piața sistemelor de operare cuprinde și sisteme open source, gratis. Desigur, funcționalitatea lor, este mult mai greoaie față de Windows-ul cu care ne-am obișnuit deja de atâția ani însă și asta este o soluție dacă nu se face trecerea către Windows 10. Vor fi probleme de adaptabilitate, de copiere a fișierelor care vor trebui făcute manual, inclusiv instalarea sau găsirea unor programe compatibile și echivalente celor folosite pe Windows  7. Cea mai bună   opțiune pentru un utilizator de Windows 7 este să facă upgrade-ul către Windows 10, însă va fi necesară o licență. Actualizarea la noul sistem este relativ ușoară iar site-ul Microsoft cuprinde toți pașii de instalare. Trebuie neapărat să evităm folosirea unui sistem de operare piratat pentru că nu vin actualizările de securitate și practic se încadrează în aceeași categorie de risc cu Windows 7.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *