Într-o dezvoltare recentă, miniștrii Apărării din cadrul NATO nu au reușit să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianța ar răspunde unui atac rusesc. Un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă există speranțe că se va ajunge la un acord până la summitul de la Vilnius. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au revizuit planurile – primele de la sfârșitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina – în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles.
Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecții în privința locațiilor geografice, inclusiv în ceea ce privește Cipru. Există încă o oportunitate de a găsi o soluție înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.
Aceste planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianța va răspunde unui atac rusesc. Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială. Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfășoară chiar dincolo de granițele sale, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potențial conflict cu un adversar de același rang, precum Moscova.