SOS: Cutremur! Tu stii ce sa faci daca locuiesti la bloc?

Posted by

Este foarte important sa fii informat in legatura cu procedeele pe care trebuie da le urmezi obligatoriu in cazul situatiilor de urgenta. Aceste instructiuni au fost oferite de catre specialistii care de-a lungul timpului au luat in calcul toate variabilele posibile, incercand sa reduca consecintele dureroase ale dezastrelor naturale. 

Cutremurul te va afecta diferit in functie de magnitudinea acestuia, dar si de spatiul in care te afli atunci cand are loc. In timpul unui cutremur trebuie sa acorzi o atentie deosebita obiectelor aflate la inaltime care pot sa se rastoarne sau sa alunece cu usurinta.

De asemenea in cazuri extreme geamurile se pot sparge, iar tencuiala se poate desprinde de pe peretii apartamentului in care locuiesti.

Pentru astfel de situatii urgente, ale caror urmari pot fi pe termen lung, este indicat ca fiecare persoana sa aiba in casa un ”rucsac de urgenta” care sa cuprinda obiectele esentiale in cazul unui moment extrem in care nu ar putea sa paraseasca apartamentul pentru o perioada indelungata.

Care sunt cele mai importante practici in cazul unui cutremur?

Pastrarea calmului

Daca stai la bloc si incepe un cutremur puternic trebuie sa faci tot posibilul pentru a-ti pastra calmul. In cazul in care nu esti singur incearca sa linistesti persoanele cu care te afli si sa le comunici ce au de facut in continuare pentru a reusi sa-si mentina siguranta. Indiferent de teama resimtita pe moment este interzis sa sari pe geam, sa urci in lift sau sa alegi pe scari. 

Este necesar ca familiile sa discute regulile pe care fiecare membru este obligat sa le urmeze in cazul unui dezastru natural. De obicei copiii sunt primii care respecta aceste indicatii si se conformeaza la nevoie sfaturilor parintilor sau educatorilor. Afli aici care sunt cele mai importante practici in cazul unui cutremur.

Stai langa un perete rezistent

In timpul unui cutremur, dar si dupa, trebuie sa te departezi rapid de ferestre, deoarece exista sanse foarte mari ca acestea sa cada si sa imprastie cioburi care ar putea sa iti provoace rani grave. Cel mai bine este sa va pozitionati undeva in centrul apartamentului, langa un perete structural cu rezistent care ar putea face fata cutremurului. De asemenea pentru a nu fi vatamat de obiectele grele care ar putea sa cada, te poti aseza sub o masa rezistenta, unde sa ramai pana ce cutremurul se termina

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *